Selecteer een pagina

Zelfgemaakte kruidige ontbijtkoek voor een heerlijk tussendoortje.

Laatst vroeg er iemand aan mij of ontbijtkoek een goed tussendoortje is?  Nu is het zo dat de meeste ontbijtkoek die in de supermarkt te verkrijgen is vaak niet gemaakt wordt zonder de benodigde suikers en kunstmatige toevoegingen.

Aangezien ik het leuk vind om af en toe iets te bakken besloot ik mijn keukenkastjes te doorzoeken en zelf een eigen creatie te maken voor een gezondere ontbijtkoek.

Ik heb hier gekozen voor volkoren meelproducten en natuurlijke suikers in plaats van geraffineerde suikers en kunstmatige toevoegingen. In deze blogpost zal ik mijn recept met je delen.

 

Wat heb ik gebruikt:

160 gram volkoren speltmeel, 90 gram volkoren boekweitmeel, 2 tl bakpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl kaneel, 1 el kokosolie, 200 ml ongezoete amandelmelk, 1 ei, 30 gram appelstroop (het liefst ongezoet), 2 tl gingerbread kruiden (of speculaaskruiden), Snuf zout, 60 ml ahornsiroop, 100 gram medjouldadels, 1 vel bakpapier en een cakeblik.

 

Aan de slag;

 Lees eerst even de tips onderaan vast een keer door.

  • Meng om te beginnen de droge meelsoorten met de specerijen, een snuf zout en de bakpoeder in een kom door elkaar.
  • Meng de amandelmelk met de appelstroop. Snij de dadels in kleine stukjes en laat ze in de amandelmelk ongeveer 10 minuten weken.
  • Vervolgens meng je dit in de keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Laat de kokosolie even zacht worden in de magnetron of in een pannetje.
  • Breek het ei in een kommetje en doe dit samen met de kokosolie bij de dadelmelk en meng het geheel goed door.
  • Spatel de vloeibare producten voorzichtig door de droge producten om een mooi glad deeg te vormen. Kneed het geheel eventueel nog even door.
  • Bekleed een cakevorm met een vel bakpapier en doe het deeg in de vorm.
  • Bestrijk de bovenkant met een kwastje met een beetje amandelmelk.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden en bak je koek in ongeveer 40/45 min gaar. Controleer even of de koek gaar is door er met een cocktailprikker in te prikken. Als de prikker droog blijft is hij gaar, blijft er nog deeg aan kleven dan moet hij nog eventjes terug in de oven.
  • Haal het blik na de baktijd uit de oven en laat hem buiten de oven afkoelen.

 

Tips;

  • Iedere oven is natuurlijk anders, jij kent jouw oven het beste, pas de baktijd hierop aan.
  • Breek het ei altijd eerst in een kommetje en doe het nooit gelijk in je andere producten. Mocht je per ongeluk een keer een verkeerd ei treffen dan hoef je niet gelijk al je ingrediënten weg te gooien, dat zou natuurlijk super zonde zijn.
  • Van het bakpapier maak ik een prop en deze hou ik even onder de kraan. Dan vouw ik het weer uit elkaar. Nu is het makkelijker in het bakblik te vormen.
  • Als je kiest voor dadels dan adviseer ik je om op te passen welke dadels je gebruikt. Veel dadels in de supermarkt zijn gesuikerd. Persoonlijk kies ik het liefst voor onbewerkte Medjoul dadels, deze zijn al lekker zoet van zichzelf en hebben een karamelachtige smaak. Ze zijn voedzaam, een bron van vezels en bevatten kalium en vitamine C. Zelf vind ik het makkelijk om de dadels in kleine stukjes te knippen in plaats van te snijden. 

Mocht je het leuk vinden om te bakken, probeer dit recept dan zeker een keer uit. Je kunt er natuurlijk altijd jouw eigen draai aan geven door bijvoorbeeld wat noten toe te voegen.

 

Ik (eet) wens jou een hele fijn dag,

Groetjes Marja

#gezondeten #tussendoortje #goedevoedingskeuze #natuurlijkesuikers #bakken #receptontbijtkoek