
grijp jij naar eten
om met je emoties om te gaan?
Eten en emoties; zijn een ingewikkeld samenspel.
Misschien heb je vaak zin in iets lekkers en weet je niet precies waarom,
Je bent absoluut niet alleen. Veel mensen denken dat stoppen met emotie-eten gewoon een kwestie is van discipline en doorzettingsvermogen: als je maar sterk genoeg bent, zou je niet moeten overeten. Maar de werkelijkheid is vaak ingewikkelder.
Emotie-eten is namelijk veel meer dan alleen een kwestie van wilskracht. Het gaat om het verschil tussen echte honger en emotionele honger. Fysiologische honger is het gevoel dat je krijgt wanneer je lichaam echt voeding nodig heeft; je hebt energie nodig en je lichaam vraagt om voedsel. Psychologische honger daarentegen ontstaat uit je emoties. Het is het verlangen naar voedsel om gevoelens zoals stress, verdriet of verveling te verzachten, zelfs als je lichaam niet echt honger heeft.
Begrijp je eetgedrag: herken emotie-eten
Merk je dat je soms eet zonder echt honger te hebben? Of grijp je naar eten als je je gestrest, verdrietig of boos voelt? Emoties en eetgedrag zijn vaak nauw met elkaar verbonden, waardoor het lastig kan zijn om te herkennen waarom je precies naar voedsel grijpt. Maar goed nieuws: je kunt dit leren door bewuster stil te staan bij je eetgewoonten.
Stel jezelf eens de volgende vragen:
✔ Eet ik om mijn emoties te verzachten? Als je vaak naar eten grijpt bij stress, verdriet of frustratie, kan dit een teken zijn van emotie-eten.
✔ Heb ik écht honger of eet ik uit gewoonte? Het onderscheid maken tussen fysieke honger en emotioneel eten is cruciaal om bewuster te kiezen wat en wanneer je eet.
✔ Voel ik me schuldig of beschaamd na het eten? Schuldgevoel na het eten kan erop wijzen dat je niet vanuit een fysieke behoefte at, maar om een emotionele leegte op te vullen.
Door deze vragen te overdenken, krijg je meer inzicht in je eetgedrag. Dit is een eerste stap naar verandering en een relatie met eten die beter bij je past.
Wil je hier dieper op ingaan en leren hoe je emotie-eten kunt doorbreken? Ontdek hoe je meer balans vindt in je eetpatroon en weer grip krijgt op je cravings.

Schrijf het eens op
Een emotiedagboek bijhouden kan echt een eye-opener zijn. Door elke dag even stil te staan bij wat je eet en hoe je je voelt, krijg je meer inzicht in je eetgedrag. Schrijf op wat er in je omgaat als je naar voedsel grijpt, en kijk of je patronen ontdekt. Het is een mooie manier om beter te begrijpen wat je triggert en om te leren hoe je anders met je emoties kunt omgaan. Het kost maar een paar minuten per dag, maar het kan je echt helpen om gezonder en bewuster te eten.

strategieën
Naast het bijhouden van een dagboek zijn er ook andere manieren die je kunnen helpen om emotie-eten onder controle te krijgen. Het is ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen: neem de tijd om bewust te eten, geniet van elke hap, en luister naar je lichaam. Door deze kleine veranderingen toe te passen, zorg je beter voor jezelf en kun je op een gezondere manier met je emoties omgaan. Soms lukt het echter niet alleen en kun je beter advies en hulp inschakelen van een professional.


De oplossing zit in jou,
Alles valt op zijn plek,
Jaren geleden raakte ik in een burn-out, een moeilijke periode die me uiteindelijk hielp om mijn echte passies te ontdekken. Mijn interesse in eten, voeding en gezondheid leidde me naar de opleiding tot gewichtsconsulent. Door mijn ervaring met de burn-out begon ik me ook te verdiepen in zelfontwikkeling en het verband tussen mentale en fysieke gezondheid.
Toen ik me specialiseerde in emotie-eten, viel alles op zijn plek. Door mijn eigen ervaringen te combineren met mijn kennis over voeding en persoonlijke groei, kan ik anderen op een diepgaander niveau begeleiden. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om te begrijpen waarom we eten, niet alleen wat we eten.
Met mijn inzichten en tools help ik je graag om een gezondere relatie met eten en jezelf te ontwikkelen. Samen werken we aan een plan dat niet alleen focust op gewichtsverlies, maar vooral op balans en welzijn.
Ik wil dat jij je fijn en zeker voelt en kan zeggen:
Dit is mijn Eetwens en ik voel me er goed bij !
Creeër jouw eigen eetwens!
Pak jij de controle terug?
Ben je moe van het steeds weer heen en weer schommelen in emotie-eten en wil je eindelijk de controle terugkrijgen? Neem vandaag nog contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Ik help je graag!
Samen zullen we de oorzaak van je emotionele eetbuien begrijpen en een plan opstellen om deze doorbreken. Ontdek hoe je een gezondere relatie met voeding kunt opbouwen en eindelijk rust kunt vinden in je eetgewoonten.
.

Vragen?
Mail me gerust voor vragen of voor het plannen van een kennismakingsgesprek.
Volg mij op Instagram
Fout: geen feed gevonden.
Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.